مراسم نکوداشت و رونمایی از هفت کتاب استاد دکتر حسین محمدزاده صدیق برگزار شد.
در این مراسم که در ساعت 30/ 6 آغاز گردید، پس از تلاوت آیاتی از قرآن مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران، دو مجری برنامه یعنی آقای اکبر صالحی – شاعر خوش قریحه- و خانم ملیحه بصیر –گویندهی خوش ذوق- در جایگاه خود قرار گرفتند و ضمن خوش آمد گویی به میهمانان، کلام خود را با اشعاری در مدح استاد آغاز کردند. این دو مجری توانمند در طی سه ساعت کل برنامه، به صورت دوخوانی سخنان برگزیده از کتابهای استاد و اشعار ایشان را و همچنین سخنان ديگران در وصف استاد را به طور متناوب در لابه لای برنامه میخواندند.
در ابتدای برنامه از آقای کامران شرفشاهی رئیس کتابخانهی شهید فهمیدهی فرهنگسرای بهمن برای ایراد سخنرانی دعوت کردند. آقای شرفشاهی پس از عرض خیر مقدم، به دلیل ضیق وقت و تعدّد برنامهها، در مدت چند دقیقه به نقد و بررسی کتاب «دیوان اشعار فارسی ملا محمد فضولی» پرداختند. پس از ایشان آقای شیبانی – شاعر فولکلوریک- به مدت 5 دقیقه برای قرائت چند شعر در وصف شخصیت علمی استاد به روی صحنه رفتند. پس از آن، از آقای خسرو سرتیبی (از تبریز) درخواست شد که مقالهی خود را در مورد کتاب «دیوان اشعار ترکی سید ابوالقاسم نباتی» بخوانند که ایشان در سالن حضور نداشتند و 10 دقیقه پس از آن تشریف آوردند. در ادامهی برنامه از گروه موسیقی هارای تبریز خواسته شد که برای اجرای برنامه در جایگاه خود – که از قبل آماده شده بود- قرار بگیرند. گروه هفت نفرهی هارای به سرپرستی آقای «رضا حسینی بقانام» با هنرمندی و تسلط به مدت 20 دقیقه به اجرای برنامه پرداختند. خوانندهی این گروه آقای «رامدل» برنامهی گروه را با دکلمهی شعر «گئدیرم ائومیزه من» از استاد (کتاب تبریز یوللاریندا) و اجرای شعری در وصف مقام شامخ استاد با زیبایی به پایان بردند. لازم به ذکر است که تمامی نوازندگان این گروه از افراد تحصیل کردهی کشور ایران هستند.
بعد از اجرای موسیقی از آقای میرزا طهماسب پور متخلص به شهرک (از تبریز) – شاعر و یکی از طنزپردازان برجسته - دعوت شد تا شعر خودشان را در وصف شخصیت استاد قرائت کنند. در ادامه، آقای عظیم آقایی – شاعر جوان پرشور کشورمان - نیز با احساس، شعری در بیان مقام استاد خوانند. سپس، آقای مهندس «محمدصادق نایبی» مقالهی خود را تحت عنوان «گلشن راز ترکی» قرائت کرد. این محقق جوان در مدت زمان اندکی که در اختیار داشت در مورد یکی از کتابهای استاد به نام «گلشن راز شبستری به روایت شیخ الوان ولی شئرازی» نکات ارزندهای را بیان کرد. از جمله بررسی این دیوان از دیدگاه اتمشناسی و علوم روز بود. چنان که شیخ محمود شبستری میگوید:
اگر يك قطره را دل برشكافي
برون آيد از او صد بحر صافي
دل هر حبـهاي صد خرمن آمد
جهاني در دل يك ارزن آمد
ایشان در ادامه به تشریح زحمات چهل سالهی استاد در زمینهی بازشناسی و بازخوانی این نسخهی خطی پرداختند. پس از آن از آقای سید احسان شکرخدایی جهت نوازندگی تار دعوت شد. وی با یک تصنیف (شعر از سید عمادالدین نسیمی) در راست پنجگاه کار خود را آغاز کرد. و در پایان با دکلمهی یک غزل – که در مدح روح والای استاد سروده بود- به اجرای خود پایان داد.
آن گاه از آقای کریم مشروطهچی (سونمز) – شاعر پیشکسوت- درخواست شد تا شعر خود را بخوانند. در ادامه، آقای ائل اوغلی (صدیار وظیفه) شاعر و سردبیر سابق مجلهی خداآفرین و دیلماج، برای قرائت مقالهی خود در مورد کتاب «اشعار ترکی ملامحمد فضولی» در پشت تریبون حاضر شدند و به ایراد سخنرانی پرداختند.
پس از آن، دو هنرمند برجسته آقایان عاشیق «احمد حمیدی» و عاشیق «بهبود نظری افشار» در حدود 20 دقیقه با مهارت و چیرهدستی به اجرای دونوازی ساز (قوپوز) مشغول شدند.
سپس نوبت به سالک صافی ضمیر طریقت و حقیقت، آقای شاه محمدی (گولدورلو ولی) رسید که با اخلاص و صفای قلبی اهل حقیقت، شعری در وصف ارادت خود به استاد خواندند.
پس از ایشان آقای «غلامرضا مجدفر» روزنامهنگار و نویسندهی روزنامهی همشهری و مجلهی رشد، ضمن بیان خاطراتی از جوانی استاد و ذکر سختکوشی و همت والای ایشان طی سالهای فعالیت مطبوعاتیشان، اندکی در مورد کتاب «سه سنگیاد باستانی» صحبت کردند که به دلیل محدودیت زمانی سخنانشان، ناقص باقی ماند. نکتهی جالب توجه در سخنان ایشان این بود که گفتند: با یک حساب دقیق، توانستم به این نتیجه برسم که استاد از سن حدوداً 18 سالگی که نوشتن را به صورت جدی آغاز کردهاند تا کنون، روزانه 40 صفحه نوشتهاند.
در ادامه، آقای مجازی – شاعر پیشکسوت- برای قرائت شعرشان در مورد استاد، به پشت تریبون رفتند. آن گاه نوبت به آقای کاویان رسید که گفتند بیشتر در مورد کتابهای منثور استاد صحبت شده است. و ایشان در مورد اشعار استاد به بیان نظر مشغول شدند. پس از سخنان ایشان، یک کلیب تصویری از زندگانی استاد (از کودکی تا زمان حال) پخش شد که در آن علاوه بر عکسهای ایشان، تصاویر جلد کتابها به همراه بعضی از تقدیرنامهها نشان داده شد. آن گاه دو مجری برنامه، از استاد خواهش کردند تا به روی صحنه تشریف بیاورند. زمانی که استاد به روی صحنه رفتند، جمعیت به پا خواستند و ادای احترام کردند. استاد نیز از تمامی حضار و کسانی که زحمت کشیده بودند تشکر و قدردانی کرد. بعد از سخن ایشان، دو مجری هر کدام دو سؤال از استاد پرسیدند و استاد نیز پاسخ داد. این چهار سؤال به شرح زیر است:
- چه انگیزهای باعث شد تا در زمینهی ادبیات آذربایجان فعالیت بکنید؟
- در دههی چهل که زمان شروع فعالیتهای علمی شما بود، در چه زمینهای فعالیت میکردید؟
- اکنون در حال انجام چه کارهایی هستید؟
- شما از بعضی بدایع زبانشناسی تاریخ ایران صحبت کردهاید از جمله اختراع زبان، در این زمینه لطفا توضیح بدهید؟
استاد نیز مانند همیشه به صورت خلاصه و جامع پاسخ سؤالات را دادند که مشروح پاسخ استاد در سایت قرار خواهد گرفت. پس از پایان صحبت استاد، عدهای از ارادتمندان و علاقهمندان به روی صحنه آمدند و با تقدیم گل و هدایا، محبت قلبی خود را نثار ایشان کردند. آن گاه آقای کامران شرفشاهی از طرف فرهنگسرای بهمن یک لوح تقدیر و یک تابلوی نقاشی (تصویر خود استاد) را تقدیم کرد.
در انتهای این برنامه گروه موسیقی پیفون، به سرپرستی آقای پیفون به مدت 20 دقیقه، به اجرای برنامه پرداختند. نکتهی جالب توجه این بود که تمامی افراد این گروه را نوجوانان تشکیل میدادند که با مهارت و زبردستی کمانچه، قوپوز و تار مینواختند و به همراه ایشان یک گروه سه نفری نوجوان هم آواز میخواند.
متأسفانه به علت کمبود وقت بعضی از عزیزان که با علاقه، شعر و مقاله آماده کرده بودند موفق به ارائهی ماحصل خود نشدند. از آن جمله: آقای مهندس محمدرضا کریمی ( از زنجان)، آقای ساوالان (از تهران)، آقای اسدی (از اردبیل)، آقای ناصر بهنژاد (از تبریز)، آقای هادی قربانی (از رشت)، آقای حیدرباغی (از قم)، آقای سلیمانی روشن (از زنجان)، خانم شریفه جعفری (از زنجان)، خانم حسنزاده (از تبریز)، خانم شیرمحمدی (از تهران) و . . .
بدین وسیله جا دارد که از تمامی عزیزانی که از نقاط دور و نزدیک آمدند و در برگزاری هرچه باشکوهتر این مراسم سهمی داشتند، تشکر کنیم.
به زودی تمامی مقالات ارائه شده برای این مراسم در یادنامهای به صورت یک کتاب منتشر خواهد شد. همین جا از تمامی علاقهمندان دعوت میشود تا مقالات و اشعار خود را در مورد فعالیتهای علمی استاد و شخصیت ایشان، تا 5 شهریور ماه 1387 از طریق پست یا ای- میل ( این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید) ارسال دارند تا در هرچه پربارتر شدن یادنامهی این مراسم سهیم گردند.